Tuloerotutkija Toni Juuti Veroareenassa: iso osa huipputuloisten tuloista puuttuu tilastoista
SorsaFoundation SorsaFoundation
190 subscribers
712 views
0

 Published On Mar 21, 2024

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toisen Veroareenan Helsingissä perjantaina 2.2.2024. Laboren ja Tampereen yliopiston erikoistutkija Toni Juuti käsitteli esitelmässään tuloerojen mittaamisen uutta menetelmää ja sen tuloksia. Juutin esityksen voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta.

Juuti toteuttaa Laboren johtavan tutkijan Ohto Kannisen ja Tampereen yliopiston apulaisprofessori Terhi Ravaskan kanssa tuloerojen mittausta koskevaa tutkimushanketta. He kehittävät kansainvälisen tutkimuksen pohjalta niin kutsuttua tulonjaon huomioivaa kansantalouden tilinpitoa (engl. Distributional National Accounts, DINA), jolla pyritään tarkastelemaan koko kansantulon jakautumista yksilötasolla.

Kyseessä on merkittävä edistysaskel tulonjaon mittauksessa Suomessa, sillä normaali kansantalouden tilinpito ei käsittele lainkaan tulonjakoa. Toisaalta noin kolmannes kansantulosta puuttuu tavanomaisista tulonjakoaineistoista.

Hankkeen alustavissa laskelmissa on huomioitu tavanomaisista tulonjakotilastoista poiketen myös listaamattomiin osakeyhtiöihin jätetyt voitot, jotka kohdistuvat yhtiöiden suomalaisille omistajille. Näiden voittojen huomioiminen kasvattaa jonkin verran tuloeroja. Vaikutus on erityisen merkittävä suurituloisimman prosentin kohdalla, ja senkin sisällä suurituloisimmalla prosentilla – noin 400 suomalaisella.

Tämä johtuu siitä, että osakeyhtiöiden omistus keskittyy harvoille suurituloisille, joiden tuloista iso osa jätetään yhtiöön. Suurituloisimmalla prosentilla noin 25 prosenttia tuloista on listaamattomiin yhtiöihin jätettyjä voittoja, ja suurituloisimmalla prosentilla osuus on jo noin 40 prosenttia.

”Palkkatulojen rooli tulojakauman huipulla on hyvin pieni”, Juuti sanoo.

Pääomien tuotot yleisesti keskittyvät suurituloisimmille. Niitä verotetaan suhteellisesti kevyemmin kuin vähemmän ansaitsevien palkkatuloja. Juutin esittelemien alustavien laskelmien mukaan verotus ei ole Suomessa kokonaisuutena progressiivista enää suurituloisimmalle prosentille.

show more

Share/Embed