DUNE Bölüm 2 Analizi
Barış Özcan Barış Özcan
6.58M subscribers
614,066 views
0

 Published On Mar 6, 2024

Yılın ilk ve artık en büyük Cambly indirimi geldi! https://cambly.biz/dune
Ayda 289 TL’den başlayan fiyatları kaçırma! Kendin için en iyi adımı şimdi at.
İndirim kodu: dune
Cambly Kids var endişe yok! https://cambly.biz/film
Büyük Cambly Kids indirimi başladı! 1 ders 334 TL’den başlayan fiyatlarla çocuğunuzun geleceği için o adımı bugün atın.
İndirim kodu: film (iş birliği)
---
Dünyadaki kum tanelerinden milyonlarca kat fazla gezegen var bu evrende. Onlardan birinin adı DUNE. Orada böyle bir hikaye yaşandı mı bilinmez ama kendi zihin evrenimizde artık bu gezegen ve karakterler var. Bu videoda yeni gösterime giren ikinci bölümün ayrıntılı analizini yaptım. İlk bölümü merak edenler onu da şuradan izleyebilir:    • DUNE Bölüm 1 Analizi   Yazar Frank Herbert'a ilham veren kum tepeleri de şurada:    • DUNE filmine ilham veren kum tepeleri  
---
00:00 Giriş
00:24 Dune neden önemli?
01:51 Spoiler'sız Özet
05:40 Sponsor
06:59 Karakterler
07:19 Paul Atreides
12:20 Chani
13:36 Feyd-Rautha
14:39 Baron Harkonnen
15:46 Lady Jessica
16:36 Stilgar
17:09 Gurney Halleck
17:47 Rabban
18:18 İmparator Shaddam
19:02 Prenses Irulan
19:57 İşlenen Temalar
26:41 Yazarın Mesajı ve Uyarısı
30:54 Sonuç
---
Dune filminin ikinci bölümü uzun bir bekleyişten sonra nihayet gösterime girdi. Bu videoda ilk bölümü bile izlememiş olanlar için kısa bir özet, Dune evreni hakkında bilgi ve sonra da bu ikinci bölüm hakkında spoiler da içeren ayrıntılı bir analiz yapacağım. Merak etmeyin o kısma başlamadan önce elbette uyaracağım. Ama önce neden bu filmi hararetle tavsiye ettiğimi açıklayayım.
Üniversite yıllarımda onun adapte edildiği romanı ve onun yazarı Frank Herbert’ı çok sevdim. Hatta onun yaşadığı ve bu romana ilham veren kum tepelerine bile gidip ziyaret ettim. Dünya görüşünü ve olaylara bakış açısını benimsedim ki bunu bu videonun sonunda açacağım. Onun asla sinemaya adapte edilemez denilen bu eserini Dennis Villenevue gibi bir yönetmenin ele alışı beni çok heyecanlandırdı. Ne de olsa Arrival gibi, BladeRunner 2049 gibi filmlerin altında da imzası var. Şu anda da “Rendevous with Rama” ve “Kleopatra” gibi başka görkemli projelerle de uğraşıyor. Ve gerçekten de 2021’de Dune filminin ilk bölümü gösterime girince bu işin altından ne kadar başarılı bir şekilde çıkılabileceğini tüm sinemaseverlere kanıtladı. Her şeyden önce izlemediyseniz o ilk bölümü bir görün, şu anda erişimi de çok kolaylaştı. O filmdeki bazı sahnelerin ve filmde çokca sözü edilen baharatın farklı anlamları için de o zamanlar yaptığım şu analiz videosuna bakabilirsiniz.
Dune filmleri, çöl gezegeni Arrakis'i kontrol etmeye çalışan ailelerin mücadelesini ve bu ailelerden birine mensup olan Paul Atreides'in hikayesini anlatıyor. Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenler, birbirine rakip bu feodal aileler tarafından yönetiliyor. Eski adı DUNE olan bu çöl gezegeni de herkesin gözdesi. Çünkü bu gezegen "baharat" adı verilen çok değerli bir kaynağa sahip. Dune’un ilk filminde, Paul'un ailesine Harkonen ailesi tarafından kurulan bir tuzak sonucunda yaşadığı zorlu süreç ve Arrakis'in kontrolünü yeniden kazanmak için girişeceği maceraya hazırlık dönemi anlatılıyor.
2021’in bu en iyi filminden sonra uzun bir bekleyiş dönemine girdik. Tam olarak 861 gün. Aylar önce en iyi IMAX salonlarından birinde ailemle birlikte yerimizi ayırttık, biletimizi aldık ve beklemeye başladık. 1 Mart’tan 1 gece önce 29 Şubat akşamı da ilk seansında filmi izledik. Tamam ben zaten romanı ve ilk filmi sevdim, o yüzden biraz yanlı düşünüyor olabilirim. Bu kadar bekleyişle heyecanım yükselmiş olabilir. Ama bunların da üstünde beklentilerimi aşan bir film deneyimi oldu. İtiraf edeyim, çok fazla film izlememe rağmen son yıllarda sinemaya çok daha az gider oldum. İlla sinemada izlemeyi gerektirecek film bulamadığımdan da olabilir bilemiyorum ama işte bu film “sinema diye bir şey neden var, oraya gitmeyi gerektirecek bir hikaye nasıl anlatılmalıdır?” gibi soruların cevabını hatırlamama sebep oldu.
Bu deneyimi ilk kez 80’li yıllarda Star Wars Empire Strikes Back filmini sinemada izlediğimde hissetmiştim. 90’ların sonunda Matrix filmi benzer bir etkiyi yaratmıştı, bir de 2000’lerin başındaki Yüzüklerin Efendisi üçlemesi... Daha sonra ne Matrix’in devam filmlerinde ve ne de Hobbit üçlemesinde bunu hissedemedim. Dune ikilisi şimdilik ikili diyorum, ama üçleme olmasını istiyorum 2020’li yıllarda tam da bu etkiyi geri döndürüyor. Epik bir anlatı. Muhteşem görseller. Derinlikli karakterler. Görkemli bir müzik, sizi çepeçevre saran bir ses tasarımı. Harika bir hikaye. Ben bunlardan da fazlasını arıyorum çok iyi bir filmde. Aklınıza kazınan sahneler ve o sahnelerde işlenen temalar. Sinemadan çıktıktan sonra gerçek hayatta karşılaştığınız bazı durumlarda hatırlayacağınız karakterler. Yaşamınıza dokunan ve onu zenginleştiren fikirler. Benim sanattan beklentim bu. Ve Dune filmleri, iki bölümüyle de bu beklentimi çok büyük bir ölçüde karşıladı.
---
https://barisozcan.com

show more

Share/Embed