O noapte pe Vârful Caraiman, aproape de Crucea Eroilor
Mihaela și Muntele Mihaela și Muntele
850 subscribers
372 views
0

 Published On Apr 22, 2024

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, ridicată pentru a cinsti memoria celor ce și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial, pentru reîntregirea neamului românesc, a fost construită între anii 1924-1928, la 2291 m altitudine și are 39,30 m înălțime.

Echipa care a construit monumentul a fost compusă din muncitori ceferiști de la Direcția de Poduri, de la secțiile mecanice de reparații și întreținere L1 și L5 Sinaia, cărora li s-au alăturat echipe de voluntari, dar și Armata Română, cu unitățile Vânătorilor de Munte ale Garnizoanei din Sinaia.

La inițiativa ing. Alexandru Dan Bartoc, al cărui tată a participat ca voluntar la ridicarea monumentului în perioada 1926-1928, Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman a fost desemnată în 14 august 2013 de către Guinness World Records ca fiind „cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”.

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, monument istoric (cod LMI PH-IV-m-A-16887), a fost restaurată între anii 1965-1967 și 2018-2020, în prezent fiind iluminată pe timpul nopții printr-o instalație controlată de la distanță, compusă din 76 lămpi de tip LED montate pe structura metalică.

O noapte cu cortul aproape de Crucea Eroilor de pe Caraiman era un mai vechi... vis montan. L-am dus la îndeplinire chiar de sărbătoarea Floriilor, în condiții de iarnă, cu zăpadă mare și grea și cu temperaturi negative. Marea de nori de la apusul soarelui și iluminatul nocturn al Crucii Eroilor au transformat scurta drumeție de la Cabana Babele, până pe Vârful Caraiman și înapoi, într-o exeperiență unică, din care am rămas numai cu amintiri de neuitat.

Carpații Meridionali, Grupa Bucegi-Leaota, MUNȚII BUCEGI, județul Prahova, România, 08-09 aprilie 2023

Muzica:

„Nuvole Bianche” - Ludovico Einaudi (Live From The Steve Jobs Theatre, 2019)

show more

Share/Embed