Wat is er aan de hand in Ter Apel? | Explainer | VluchtelingenWerk Nederland
VluchtelingenWerk Nederland VluchtelingenWerk Nederland
5.77K subscribers
368 views
0

 Published On Feb 22, 2024

Abonneer hier op ons kanaal: https://bit.ly/abonneeropVWNL

Wat is er aan de hand in Ter Apel?

Je hebt het misschien wel meegekregen: in Ter Apel sliepen weer tientallen asielzoekers, waaronder kinderen, meerdere nachten op een stoel of op de grond. Er waren geen opties om te douchen en mensen konden geen medische hulp krijgen. Hoe kan het dat Ter Apel weer vol zit en dat er geen bedden zijn?

Om te beginnen toch maar weer een grafiekje. Want hoeveel mensen komen er nou precies binnen?
De rode lijn zijn het aantal aanvragen van het afgelopen jaar, de blauwe lijn van vorig jaar en de gele lijn van het jaar daarvoor. Goed om te vermelden: de gele lijn is van het jaar dat corona ook speelde en toen lag het aantal aanvragen lager vanwege de reisbeperkingen die er waren. Zoals je kan zien schommelt het aantal aanvragen en is dit de ene maand iets hoger dan het jaar ervoor en de andere maand weer iets lager.

En in deze grafiek is te zien dat het aantal aanvragen van dit jaar, de rode lijn, gemiddeld ietsje hoger ligt dan vorig jaar. Maar: als je dan naar de prognosecijfers van dit jaar kijkt, dan zitten we daar echt nog heel ver onder. Er werd eerder dit jaar voorspelt dat er 70.000 mensen aan aanvraag zouden indienen. Dat aantal zit tot nu toe rond de 35.000 aanvragen, de helft dus van wat er was voorspelt!
Wat nu in Ter Apel speelt kan je dus niet alleen maar op het aantal vluchtelingen afschuiven, want die aanvragen liggen echt lager dan was voorspelt. Maar wat is dan wel het probleem?

De afgelopen jaren, sinds 2017, is er ontzettend veel bezuinigd op het COA en de IND. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het aantal bedden en voor het inhoudelijk beoordelen van de asielaanvragen van asielzoekers. Bij het COA werden veel azc’s gesloten. Bij de IND werd er veel personeel ontslagen en begon langzaam de wachttijd voor de asielprocedure op te lopen omdat er minder mensen waren om die aanvragen te behandelen. Dat liep zo erg uit de hand dat er in 2020 meer dan 15.000 achterstallige asielaanvragen waren. Een asielzoeker moest gemiddeld een jaar en soms zelfs twee jaar op de asielprocedure wachten, terwijl dat voorheen slechts een paar weken tijd kostte. Hierdoor houden mensen veel langer een bed in een azc bezet en heb je dus op den duur meer bedden nodig.

Zo ontstond probleem 1. Daar kwam probleem 2 bij: namelijk het huizentekort. In 2020 werd er meer personeel geregeld bij de IND en werden er met spoed allerlei aanvragen weggewerkt. Hierdoor kreeg in een korte tijd een veel grotere groep vluchtelingen een status en moesten er huizen worden gezocht. Hier waren gemeentes niet goed op voorbereid waardoor statushouders vrij lang op een woning moesten wachten. En dat is eigenlijk de situatie waar we nu nog steeds in zitten.

In de volgende video leggen we uit hoe we hier weer uit kunnen komen!


----------------------------------

informatie afspeellijst (niet verplicht, als er geen afspeellijst is kun je dit weghalen)

----------------------------------

VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze in Nederland worden opgevangen totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden. Als onafhankelijke organisatie komen we op voor hun belangen. Onze duizenden vrijwilligers ondersteunen asielzoekers in de opvangcentra en ze helpen vluchtelingen een nieuw leven in Nederland op te bouwen. We bieden begeleiding bij de inburgering en integratie, helpen met het zoeken naar een baan en we helpen gezinnen die zijn gescheiden door hun vlucht zich weer te verenigen.

Ben je benieuwd wat VluchtelingenWerk precies kan betekenen voor asielzoekers en vluchtelingen? Je vindt het op dit kanaal. Meer informatie nodig? Ga naar https://www.vluchtelingenwerk.nl

Volg ons ook op:
Facebook:   / vluchtelingenwerknederland  
Twitter:   / vluchtelingwerk  
Instagram:   / b9zxzknlfrn  

#VluchtelingenWerkNederland

show more

Share/Embed